490, 800, 810, 811, 830 - Menció de col·lecció (Tots els materials)
GENERALITATS
La menció de col·lecció és un dels elements bàsics que identifiquen una manifestació i s'enregistren en el format MARC21 en un camp 490 XX.
Identifica una col·lecció i si s'escau, la seua numeració com també la seua subcol·lecció o subcol·leccions.
Si es veu la necessitat de fer un punt d'accés per la col·lecció de cara a cercar en els catàlegs, caldrà afegir un camp 8XX que es construirà de manera normalitzada. És a dir, tal com apareix o apareixeria en el catàleg d'autoritats de noms i títols.
Per tant, el punt d’accés de col·lecció inclòs al camp 8XX és un títol preferit o nom-títol preferit que s'ha de crear tenint en compte les especificacions de la pauta 130/240 Títol preferit de l’obra.
Als camps 8XX només hi poden figurar títols preferits o nom-títols preferits on, per exemple, s'han d'ometre els caràcters inicials de les col·leccions i subcol·leccions que no es tenen en compte en la intercalació (articles).
490 - MENCIÓ DE COL·LECCIÓ
(Forma NO normalitzada / Títol propi)
Obtingueu el títol propi d'una col·lecció de les fonts següents (per ordre de preferència):
Doneu els següents subelements de la menció de col·lecció:
Normalment NO DONEU els subelements restants de la col·lecció o subcol·lecció:
800 - 810 - 811 - 830 - ENTRADA SECUNDÀRIA DE COL·LECCIÓ
(Forma normalitzada / Títol preferit o nom-títol preferit) - Vegeu Etiquetes 130/240
Especificacions
Per crear el punt d'accés de col·lecció (camp 8XX) tingueu en compte les següents especificacions i recordeu que esteu creant un títol preferit o nom-títol preferit:
Recordeu que la forma del punt d'accés inclòs al camp 8xx ha de ser sempre el de la seua forma normalitzada (és a dir, tal com apareix o apareixeria en el catàleg d'autoritats de títols i noms-títols). El punt d'accés de col·lecció inclòs al camp 8xx és un títol preferit o nom-títol preferit que s'ha de crear tenint en compte les especificacions de la pauta 130/240 Títol preferit de l'obra
- Col·leccions paral·leles. En el cas de col·leccions paral·leles que publiquen simultàniament en diferents llengües o que són traduccions de col·leccions prèviament existents, el punt d’accés inclòs al camp 8xx de les col·leccions derivades ha de fer-se afegint-hi al títol de la col·lecció original un subcamp $l (amb la llengua de la traducció).
- Col·leccions en més d'una llengua. No confongueu el cas anterior amb el cas de col·leccions en què cada volum consisteix en el text paral·lel d'una obra(es) en més d'una llengua, no es considera que la col·lecció siga traduïda d'una llengua a l'altra, sinó que només existeix una col·lecció.
- En el camp 1XX del registre d'autoritat de la col·lecció només hi figura el seu títol preferit (o nom-títol preferit) i NO la numeració. Si la col·lecció porta numeració, aquesta només es dóna en el registre bibliogràfic (camp 490 i 8XX).
- Omissió de l'article inicial. Ometeu l'article inicial del punt d'accés del títol de la col·lecció i de la subcol·lecció, excepte si l’accés a aquest títol s’ha de fer sota aquest article (per exemple, un títol que comença amb el nom d’una persona o d’un lloc).
- Normalització del nom. En els casos en què empreu com a terme qualificador el nom de l'entitat responsable de la col·lecció o el de l'entitat editora, recordeu que la forma d'aquest nom ha de ser sempre el de la seua forma normalitzada (és a dir, tal com apareix o apareixeria en el catàleg d'autoritats de noms).
$v: Número de volum / designació de seqüència
- La numeració de la col·lecció i subcol·lecció pot incloure una xifra, una lletra o qualsevol altre caràcter o una combinació d'aquests i, sovint, s’acompanya d’una apel·lació i/o una designació cronològica (volum, número, etc.).
- Enregistreu la numeració de la col·lecció i de la subcol·lecció tal i com figura a la font d'informació.
- No obstant això:
Utilitzeu xifres aràbigues per enregistrar la numeració de la col·lecció i subcol·lecció, tot i que aquestes estiguen expressades d’altres maneres al document (números romans, paraules, etc.):
No doneu les mencions que precedeixen la numeració dins de la col·lecció o subcol·lecció ("tom", "vol.", "volum", "no.", "número", etc.) a la forma normalitzada de la col·lecció (camp 8xx):
Si la numeració consisteix en un any i un número que és una divisió de l’any, enregistreu l’any abans del número:
Col·leccions amb més d'un sistema de numeració: Si la col·lecció té més d’un sistema de numeració separat (numeració alternativa), enregistreu al camp 490 tots els sistemes en l’ordre en què es presenten a la publicació. Al punt d'accés (830), però, detalleu només la primera o original numeració.
Obres multivolum catalogades en un únic registre. Quan les parts d'una obra multivolum catalogades en un únic registre bibliogràfic estan numerades dins una col·lecció, doneu el primer i l'últim números i/o lletres units per un guionet (-) quan la numeració és contínua. En la resta de casos, doneu tots els números separats per coma i espai (, ) :
Numeració incorrecta a la font d'informació. Si se sap que la numeració que figura a la font d’informació és incorrecta, transcriviu-la al camp 490 tal com hi figura. Addicionalment, doneu en nota la informació correcta (que és la que s'inclou al punt d'accés del camp 8xx):
Tractament de col·leccions i subcol·leccions. Quan una menció de col·lecció consta d'un títol de col·lecció i d'una subcol·lecció, es poden fer els punts d'accés següents:
a) Si la col·lecció NO és numerada i la subcol·lecció és numerada es fa un únic punt d'accés de col·lecció i subcol·lecció:
b) Si la col·lecció SI és numerada i, siga la subcol·lecció numerada o no, feu dos punts d'accés, un per a la col·lecció amb el seu número i un altre punt d'accés de col·lecció-subcol·lecció amb o sense el número de la subcol·lecció:
Col·lecció sota el nom d'una persona o entitat. Quan el conjunt de la col·lecció s'ha d'entrar sota el nom d'una persona o entitat com a creador perquè la responsabilitat no es limita a la publicació o distribució, feu una entrada d'autor/títol preferit de col·lecció:
Notes
Feu una nota sobre la menció de col·lecció en els següents casos:
- Numeració incorrecta dins de la col·lecció:
- En el cas que alguns dels números o parts d'una col·lecció o d'una monografia en diverses parts es troben en col·leccions diferents, enregistreu cada menció de col·lecció en un camp 490 en comptes de fer-ho en una nota.
Informació addicional: pautes UJI
Resolució de conflictes
- Quan l'encapçalament d'una col·lecció nova entra en conflicte amb l'encapçalament d'una altra col·lecció o amb un altre punt d'accés de nom o títol ja existent al catàleg, s'afegeix un o diversos qualificadors a cadascun dels encapçalaments per desfer el conflicte, com ara:
- la forma de l’obra,
- la data,
- el lloc d’origen
- un altre terme distintiu.
Els termes més habitualment emprats com a qualificadors del títol són:
a) l'entitat responsable de la col·lecció
490 1# $$aQuaderns
830 #0 $$aQuaderns (Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí (Barcelona, Catalunya))
490 1# $$aQuaderns
830 #0 $$aQuaderns (Acta, Fundació per a les Idees i les Arts)
b) l'entitat editora
490 1# $$aTeatro
830 #0 $$aTeatro (Ediciones Antígona)
490 1# $$aTeatro
830 #0 $$aTeatro (Editora Regional de Extremadura)
c) el lloc de publicació
490 1# $$aColección 500 años
830 #0 $$aColección 500 años (Cuenca, Equador)
490 1# $$aColección 500 años
830 #0 $$aColección 500 años (Buenos Aires, Argentina)
d) les dates de publicació
490 1# $$aLibros del buen andar
830 #0 $$aLibros del buen andar (1980)
490 1# $$aLibros del buen andar
830 #0 $$aLibros del buen andar (1998)
(Comentari: Trucada telefònica a Ediciones del Serbal, 11 nov. 1999. Hi ha dues col·leccions diferents numerades i amb el mateix títol.: una en cartoné començada els anys 80 i l'altre en rústica començada el 1998)
- Si bé l'elecció d'un terme o un altre, o una combinació de termes, dependrà de cada cas, empreu amb preferència com a terme qualificador el nom de l'entitat responsable de la col·lecció o, quan aquesta no existeix, el de l'entitat editora. Quan es tracte d'autor-obra completa prioritzeu com a qualificador l'any abans que l'entitat. Recordeu que la forma d'aquest nom ha de ser sempre el de la seua forma normalitzada (és a dir, tal com apareix o apareixeria en el catàleg d'autoritats de noms).
- En principi, els conflictes no es preveuen, és a dir: tan sols s'afegeix el qualificador quan de fet es produeix el conflicte al catàleg i es té la necessitat de desfer-lo.
Excepció: quan la col·lecció s'ha d'entrar sota el títol i el seu títol propi consisteix tan sols en una indicació genèrica del tipus de publicació poc identificativa (p. ex.: Estudis, Monografia, etc.), s'afegeix el qualificador encara que al catàleg no hi haja cap altre encapçalament amb el qual entre en conflicte.
--------------------------
1 de Juny 2018
Basat en: Pautes de catalogació del CCUC en RDA
Related content
SERVEI D'INFORMÀTICA - UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - www.uv.es/siuv