Ir al final del banner
Ir al inicio del anuncio

Col·leccions en Alma

Ir al final de los metadatos
Ir al inicio de los metadatos

Estás viendo una versión antigua de esta página. Ve a la versión actual.

Comparar con el actual Ver el historial de la página

« Anterior Versión 2 Siguiente »

Pautes per a la creació de col·leccions en Trobes

1.- Què són les col·leccions?

PRIMO permet crear conjunts de registres bibliogràfics seleccionats per la biblioteca per a destacar-los i presentar-los de forma visualment atractiva per als usuaris. Aquesta funcionalitat es denomina col·leccions i està disponible des de la pàgina inicial de l'eina de descobriment. Cadascuna de les col·leccions o conjunts de registres van introduïdes per un breu text per a descriure el seu contingut. Cadascun dels documents destacats ha de tindre una portada perquè l'efecte visual siga el que s'espera.

2.- Com funcionen?

Les col·leccions es poden organitzar jeràrquicament en un o diversos nivells de subcol·leccions, al final de les quals es troben els ítems particulars.

Les col·leccions es creen a partir de conjunts definits en ALMA, bé a partir d'una cerca (conjunts lògics) o seleccionant els ítems concrets de manera individualitzada. Tots els ítems d'una col·lecció han d'estar descrits en ALMA.

Les persones que treballen en l'edició de col·leccions han de tindre els rols adequats en ALMA. En concret: Operador d'inventari de la col·lecció, Operador d'inventari de la col·lecció estés i Operador d'inventari digital.

Cada col·lecció està formada pels ítems, un text explicatiu i una imatge de presentació. 

3.- Objectiu del servei

L'objectiu del servei, per tant, seria potenciar la visibilitat de determinades parts de la col·lecció impresa de la biblioteca.

4.- Pautes

Les biblioteques que desitgen crear col·leccions han de comunicar a TecNiS les persones que s'encarregaran d'aquestes, per a donar-los els permisos corresponents.

En aquests moments existeixen altres eines utilitzades per algunes biblioteques per a aquest mateix objectiu com per exemple LibGuides. És important que la biblioteca avalue, abans de començar la creació d'una col·lecció, si les funcionalitats que proporciona PRIMO són les més adequades per als seus objectius o si poden utilitzar una altra eina més apropiada.

Les col·leccions estaran accessibles des del menú superior de Trobes, com una de les sis opcions que es visualitzen directament.

L'estructura de la secció Col·leccions es compon de dos nivells de jerarquia: col·leccions i sub-col·leccions exclusivament. L'objectiu és permetre a l'usuari arribar als continguts seleccionats en el mínim nombre de clics necessaris, al mateix temps que ser capaços de sintetitzar i destacar al màxim la informació que volem posar en valor.

Les col·leccions i subcol·leccions s'aniran creant en funció de les necessitats plantejades per les biblioteques. No obstant això, el nombre màxim de col·leccions serà de 12. El nombre d'exemplars per col·lecció s'estima que ha d'estar entre els 15 i 60 exemplars.

Com a criteris generals es podran crear subcol·leccions:

· Com a complement a activitats desenvolupades a la biblioteca (exposicions, expositors temàtics)

· Com una selecció de recursos que no són fàcils de trobar en Trobes amb una cerca

· Com una selecció de recursos que poden ser tractats des de diferents punts de vista (exemple: Feminisme)

A fi de mantindre el número de subcol·leccions dins d'uns marges assequibles per als usuaris, així com l'interés i la novetat dels elements s'estableixen dos tipus de subcol·leccions:

· Temporals. Es definirà un temps d'expiració en el moment de la creació

· Permanents. Es monitorarà mensualment l'ús de les mateixes i es desactivaran en el cas de no tindre un nombre definit de visites.

Cada col·lecció i subcol·lecció ha d'anar acompanyada d'un text explicatiu i una imatge. El text no podrà ser un mer títol, sinó que ha de descriure el contingut i les raons per les quals la biblioteca vol destacar el mateix. S'ha d'aportar algun valor afegit a l'usuari.

Tots els ítems han de tindre una imatge de portada. Si no la tingueren, es carregarà manualment.

Es proposen les següents col·leccions inicials, sempre que es dispose de continguts per a cadascuna d'elles. Aquesta relació anirà canviant, afegint-se o eliminant-se, a mesura que es definisquen noves necessitats.

  • Novetats. Col·lecció permanent amb una actualització inferior al mes. Subcol·leccions temàtiques en funció de les necessitats de cada biblioteca

  • Fons patrimonial. Col·lecció permanent. Subcol·leccions en funció de les necessitats de les biblioteques que tenen aquest tipus de fons.

  • Divulgació. Col·lecció permanent. Subcol·leccions temàtiques en funció de les necessitats de cada biblioteca interessada.

  • Còmic. Col·lecció permanent. Subcol·leccions temàtiques en funció de les necessitats de cada biblioteca interessada.

  • Exposicions. Subcol·leccions temporals per exposició.

  • Efemèrides. Col·lecció permanent. Subcol·leccions temàtiques segons necessitats de les biblioteques. Exemples poden ser per a l'àrea de salut:

- Càncer (mes de febrer)

- Nutrició, obesitat i trastorns de conducta alimentària (mes de març)

- Autisme i trastorns neurològics (mes d'abril)

- Tabac i conductes addictives (mes de maig)

- Pas del temps i longevitat (mes de juny)

- Cor i les cardiopaties (mes de setembre)

- Salut mental (mes d'octubre)

- Diabetis (mes de novembre)

- Epidèmies i pandèmies (mes de desembre)

  • Donacions, Llegats. Col·lecció permanent. Amb sub-col·leccions temporals sobre determinades donacions del fons que es vulguen visibilitzar o amb motiu de noves incorporacions de materials.

Es proposa la creació d'un grup de treball per a definir tant les col·leccions i subcol·leccions com els continguts d'aquestes. El motiu és tindre un canal de discussió dels continguts a difondre. Es pretén que les col·leccions tinguen un caràcter transversal, que puguen interessar a usuaris de diferents àrees i es puguen abordar des de diferents punts de vista.

Registre de col·leccions

Nom

Descripció

Imatge

Tipus

Data creació

Procediment

  • Sin etiquetas