(VA) RECURSOS DE SUPERCOMPUTACIÓ EN LA UV - TIRANT
- Former user (Deleted)
- SIUV - Qualitat i Comunicació
Què és la Xarxa Espanyola de Supercomputación?
La Xarxa Espanyola de Supercomputación es va inaugurar al març de 2007, davant la necessitat d'augmentar la capacitat de càlcul que dóna servei a la comunitat científica. A conseqüència d'aquesta necessitat es va procedir a realitzar una actualització del supercomputador MareNostrum, en la qual es van substituir els blades JS20 per blades JS21, tots dos d'IBM, amb el que es duplica la seua capacitat de còmput. Els blades substituïts es van utilitzar per a crear una estructura distribuïda de Supercomputadores en diferents emplaçaments de la geografia espanyola.
La meitat d'aquests blades es va utilitzar per a ampliar Magerit, el supercomputador pertanyent al CeSViMa (UPM). La resta es va repartir, a parts iguals, per a crear els nodes de les universitats de Cantàbria, Màlaga, València, Zaragoza i l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC). D'aquesta forma, el CAP DE BESTIAR queda formada pels següents supercomputadores:
- MareNostrum en el BSC (Barcelona Supercomputing Center)
- Magerit en el CeSViMa (Universitat Politècnica de Madrid, Madrid)
- Altamira en l'IFCA (Universitat de Cantàbria, Cantàbria)
- LaPalma en l'Institut d'Astrofísica de Canàries
- Picasso en la Universitat de Màlaga
- Tirant en la Universitat de València
- CaesarAugusta en el BIFI (Universitat de Saragossa)
Posteriorment s'uniria Atlante, en l'Institut Tecnològic de Canàries i Minotaure, un sistema amb GPUs en el BSC. En l'actualitat, el CAP DE BESTIAR ampliat és una Infraestructura Científic Tècnica Singular (ICTS) distribuída. La informació actualitzada dels seus membres i capacitats pot ser consultada en el següent enllaç.
Com és el supercomputador en la Universitat de València?
En la Universitat de València, la màquina es denomina Tirant, en honor al protagonista de la novel·la valenciana Tirant el blanc, escrita per Joanot Martorell en 1490.
Al novembre de 2012, MareNostrum pateix una segona actualització, passant a ser un sistema d'1 PFlop/s (1 Peta Flop). Com a conseqüència, tots els nodes del CAP DE BESTIAR s'actualitzen i Tirant pansa a tenir una configuració de 2048 cores PowerPC 970 i 4 TB de RAM distribuïda, amb una potència de bec de 18,8 TFlops/s.
Al juliol de 2017, MareNostrum s'actualitza de nou i pansa a tenir 11 PFlop/s, per la qual cosa al juliol de 2018 i després d'unes obres d'actualització del Centre de Procesament de dades de Burjassot, s'engega Tirant v3.
El nou sistema està format per 336 nodes, cadascun d'ells amb dos processadors Intel Xeon SandyBridge I5-2670 a 2,6 Ghz i 32 GB RAM DDR3 (5376 cores). Açò proporciona al nou Tirant 111,8 Tflop/s de rendiment i 10 TB de memòria distribuída. Per primera vegada, Tirant munta un sistema d'emmagatzematge basat en Llustre, que li proporciona 283 TB, suficient per a les necessitats d'emmagatzematge de la majoria dels usuaris.
Aquests supercomputadores són accessibles per qualsevol investigador, repartint-se el temps de càlcul entre el CAP DE BESTIAR, que en el cas de Tirant disposa del 50%, i la institució que ho acull, que disposa del 50% restant.
Qui pot accedir a Tirant?
En principi, qualsevol investigador de la Comunitat Valenciana pot realitzar una sol·licitud d'hores de càlcul per al 50% de Tirant. A més, poden sol·licitar temps del 50% assignat al CAP DE BESTIAR, seguint els formularis arreplegats en la web del RES en el BSC.
Protocol d'accés
- Cada petició d'activitat a desenvolupar en Tirant haurà de ser presentada per un investigador (Investigador Responsable de l'activitat) que ha de ser membre d'un projecte de recerca vigent. Aquest projecte ha d'estar finançat per una institució d'àmbit internacional, nacional o autonòmic, previ concurs públic en règim de publicitat, transparència, objectivitat i concurrència competitiva.
- El formulari de sol·licitud inclourà la següent informació:
- Una descripció de l'activitat a desenvolupar en Tirant. En particular, s'haurà d'especificar la relació amb el projecte científic global en el qual s'emmarca l'activitat proposada, incloent el nombre de referència del citat projecte.
- Una justificació que aquesta activitat exigeix l'accés a Tirant.
- Un breu CV de l'Investigador Responsable de l'activitat o, si escau, de l'Investigador Principal del projecte científic en el qual s'emmarca. S'inclouran les referències als articles més rellevants en els últims cinc anys.
- Una descripció tècnica del programari i els recursos exigits a Tirant.
Procés d'avaluació
Una vegada emplenada i enviada la sol·licitud d'hores de càlcul, aquesta passarà a ser avaluada per un comitè de 5 científics que determinaran si el seu projecte pot o no ser executat en la màquina de la Xarxa Espanyola de Supercomputación, Tirant. Per a açò s'utilitzaran els següents criteris:
- Qualitat del projecte científic global en el qual s'emmarca l'activitat (20%).
- Importància de l'activitat proposada, així com la dels càlculs realitzats en Tirant per a l'assoliment de l'objectiu del projecte (30%).
- Credencials científiques del grup de recerca sol·licitant (10%).
- Experiència prèvia en el càlcul d'altes prestacions (10%).
- Necessitat real d'un supercomputador per a poder dur a terme els càlculs (20%).
- Conveniència tècnica de l'activitat proposada a l'arquitectura de Tirant (10%).
Obligacions de l'usuari
- Enviar al Comitè d'Accés una còpia electrònica d'aquelles publicacions (articles, actes de congressos, etc.) basades en resultats obtinguts gràcies a l'ús dels recursos de Tirant.
- Citar explícitament aquest ús en aquestes publicacions (p. ex.,secció agraïments).
- Seguiment de les regles d'ús de Tirant, i de les polítiques de seguretat i confidencialitat del CAP DE BESTIAR.
- Garantir que no s'utilitzaran els resultats obtinguts usant Tirant amb ànim de lucre, i que seran utilitzables solament sota els termes de Recerca Pública.
- Subministrar al Comitè d'Accés qualsevol informació o documentació addicional (vídeos, presentacions multimèdia, etc...) per al seu ús com a material de difusió de les activitats desenvolupades en Tirant.
Sol·licituds d'accés
L'accés al servei es gestiona mitjançant un Comitè d'Accés, integrat per científics encarregats de valorar cadascuna de les sol·licituds d'accés i planificar l'accés als recursos disponibles. Els recursos s'assignen per un període de 4 mesos, després de la qual cosa és necessari presentar una nova sol·licitud d'accés. El model triat imita al que existeix actualment en el BSC, que ha demostrat amb escreix la seua validesa. L'obertura i la finalització dels terminis per a presentar les sol·licituds seran degudament publicats tant a la web de Tirant com als usuaris de càlcul científic de la UV.
Models de sol·licitud d'hores de càlcul
Per a realitzar la sol·licitud d'hores de càlcul,s'ha d'emplenar el model que corresponga a les vostres necessitats. Hi ha dos models disponibles: sol·licitud d'hores de càlcul per a un projecte nou o bé sol·licitud de continuació d'un projecte ja existent, que per qualsevol motiu necessita de més hores de càlcul.
Instruccions per a l'emplenament dels formularis
Els formularis són fitxers PDF que cal completar. Recomanem que s'use Acroread. Una vegada tot emplenat, cal enviar-ho adjunt per correu a tirant@uv.es o seguir les instruccions d'Acroread després de "Enviar formulari". Recorde que hi ha dues versions, una per als projectes nous i una altra per a demanar una renovació d'un projecte actualment aprovat.
Visites guiades a les nostres instal·lacions
La Universitat de València permet realitzar visites guiades a les instal·lacions del supercomputador Tirant. La visita permet conèixer millor la Xarxa Espanyola de Supercomputación i el funcionament del node de València.
A causa de la recent construcció del nou Centre de Procesament de dades (CPD) de la Universitat de València, s'ha traslladat el supercomputador Tirant a una nova ubicació, la qual cosa ens obliga a realitzar alguns canvis en les visites. Per favor, encara que ja haja vingut altres vegades, revise els nous requisits.
La visita dura aproximadament 1hora i 30 minuts i està composta de dues parts, una xarrada d'introducció i la visita física al CPD.
Tinga en compte el següent:
- El nombre de visitants no podrà ser superior a 30, hagut de sobretot a la capacitat del CPD. Per a la visita física es faran grups més reduïts, de 10 persones com a màxim. La resta de visitants esperarà fora del recinte al fet que siga possible entrar. Si els visitants són menors d'edat, aniran acompanyats almenys per dos docents, perquè no queden sense supervisió en cap moment.
- No està permès entrar menjar ni beguda al CPD.
- No està permès tocar cap component informàtic.
- No es realitzaran visites al juliol i Agost, a causa de les vacances del personal encarregat de les mateixes.
Si vostè està interessat a realitzar una visita, pose's en contacte amb nosaltres en l'adreça de correu electrònic següent: cap de res_support@uv.es aportant les següents dades:
- Nom i cognoms del docent responsable del grup.
- DNI del docent responsable del grup.
- Centre Educatiu de Procedència
- Nivell d'Estudis dels visitants.
- Numere de visitants previst
- Dates proposades per a la visita.
Rev: | 2018 / 06 |
Lang. | |
+Info | |
Form.: | |
SERVEI D'INFORMÀTICA - UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - www.uv.es/siuv