(VA) ENS - Pot designar-se al Responsable de Seguretat com un Comité?

Efectivament, la seguretat comporta en moltes ocasions la concurrència de perfils profesio nales diferents: físics, tècnics, informàtics, jurídics, organitzatius, etc.


Hi ha exemples d'organitzacions  de grandària important (per exemple,  una Comunitat Autònoma) on és un fet (sobretot  quan existeixen unitats administratives que tenen  la responsabilitat de prestar serveis tecnològics comuns a una multiplicitat d'altres  òrgans) que la figura del Responsable de Seguretat estiga encarnada en tal unitat administrativa, que, sota la direcció   de   una persona física, engloba en  el seu si a una multiplicitat de perfils, capaços tots ells de donar adequada resposta a   les necessitats de seguretat la responsabilitat de la qual tinguen encomanades.


(Observe's que aquest encàrrec requereix la preceptiva publicació de   la norma habilitant corresponent).

  

Per tant, hem d'entendre  la paraula "persona" que cita repetidament l'ENS,  més aviat  como la "personificació" de   la potestat atribuïda a   un òrgan, potestat que, òbviament, en

última instància, dependrà de   la persona física titular de tal òrgan administratiu.

En altres paraules, la finalitat última de l'ENS  en relació amb  aquest assumpte és evitar que la responsabilitat es diluïsca en comités o unitats administratives   anàlogues, sinó que, per contra,   la responsabilitat última haver de recaure sobre una persona física (que podrà ser, res ho impedeix, el President  d'un Comité  de Seguretat).


De   tot l'anterior es dedueix que el Responsable de Seguretat no és un càrrec de govern. La seua funció essencial és planificar el que  es   ha de fer en matèria de seguretat, així com  supervisar que es  faja fet adequadament. Sol posseir un perfil tècnic.


Lògicament –com així prescriu l'ENS-  la funció del Responsable de Seguretat ha d'estar  clarament diferenciada de   la del Responsable del Sistema (també anomenat Responsable d'Explotació)..


Encara que és freqüent que el Responsable de Seguretat posseïsca un nivell administratiu inferior al Responsable del Sistema, l'idoni  seria que ambdues figures es mantingueren en  el mateix nivell administratiu. En tot cas,   convé que el Responsable de Seguretat no depenga orgànicament del Responsable del Sistema, per a assegurar l'adequada  independència que ha de guiar les seues actuacions.

SERVEI D'INFORMÀTICA - UNIVERSITAT DE VALÈNCIA