/
(VA) RANSONWARE: microClaudia en la UV

(VA) RANSONWARE: microClaudia en la UV


microClaudia

Per a augmentar la protecció d'equips Windows contra ransomware, el Servei d’Informàtica ha començat a desplegar microCLAUDIA en els equips Windows de la Universitat de València.

Què és microCLAUDIA?

MicroCLAUDIA és un sistema de desplegament per a Windows de vacunes contra ransomware, desenvolupat pel CERT del Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT https://www.ccn-cert.cni.es/).



Un ransomware és un tipus de malware que segresta les dades dels usuaris i usuàries, ja siga xifrant-los, o enviant-los a l'atacant i després esborrant-los. Una vegada que l'usuari o usuària perd l'accés a les seues dades, el ransomware sol·licita el pagament d'un rescat per a poder recuperar la informació. Un exemple de ransomware seria Wanacry, que va afectar fa uns anys uns 200.000 ordinadors en més de 150 països.  

L'agent de microCLAUDIA enganya el ransomware perquè identifique l'equip atacat com ja infectat, evitant d'aquesta manera que el ransomware s'execute i protegint així l'equip de l'usuari.

En instal·lar microCLAUDIA us apareix la icona amb una "m" en la barra de tasques del seu PC, que indica que l'eina està funcionant correctament.



Cada vegada que microCLAUDIA actualitza una vacuna o instal·la una nova, el PC genera una notificació nova. No cal fer res.

Fitxers nous creats per microCLAUDIA

La instal·lació de microCLAUDIA genera aquests nous fitxers en el PC:

  • c:\aaa_TouchMeNot_.txt
  • c:\Heil Egregor\1488\ficker.py
  • C:\Windows\Temp\key.pub

Per favor, no els esborre. Són elements necessaris per al funcionament de microCLAUDIA.

Actualització de microCLAUDIA

L'eina una vegada instal·lada s'actualitza automàticament. No és necessària cap intervenció  manual.

Configuració de microCLAUDIA

L'eina no requereix de cap configuració en el lloc d'usuari.

Compatibilitat amb l'antivirus

L'eina microCLAUDIA no presenta cap mena d'incompatibilitat amb l'antivirus corporatiu Kaspersky. Tots dos poden conviure en la mateixa màquina sense interferir entre si.

SERVEI D'INFORMÀTICA - UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - www.uv.es/siuv